Recensies en Pers

 

Algemeen Dagblad: Zorg om slimmerds (Laura Schalkwijk - Wateringen)

Hoogbegaafd zijn, het lijkt een zegen: trotse ouders die zien dat hun kind fluitend naar school gaat en fluitend alle klassen doorloopt, een topbaan vindt en een bloeiende carrière opbouwt. ‘’De werkelijkheid is helaas anders”, zegt Laetitia Hooft van stichting Plato, Het landelijk informatiecentrum voor hoogbegaafdheid in Wateringen. Ze weet waar ze over praat. Hooft is zelf onderwijzer geweest, is moeder van drie hoogbegaafde kinderen en probeert sinds 1998 met haar stichting meer bekendheid te geven aan kinderen met een hoge intelligentie.Hoewel ze in acht jaar tijd heel wat heeft bereikt, wordt tot haar frustratie hoogbegaafdheid nog steeds veel te laat ontdekt door onderwijzers, huisartsen en peuterleiders. ‘’dat kan negatieve gevolgen hebben voor de emotionele ontwikkeling van het kind.”

 

Elk kind wil erbij horen. Ook superslimme leerlingen. ‘’Ze willen niet anders zijn dan de rest. Het kan dus gebeuren dat hoogbegaafde kinderen gaan onderpresteren. Of ze krijgen bijvoorbeeld last van lichamelijke klachten als ze naar school moeten.” Ze wil ouders en onderwijzers en huisartsen benadrukken dat het belangrijk is om hoogbegaafdheid zo vroeg mogelijk te ontdekken. In één van de boekjes van de stichting staan praktijkverhalen van volwassenen die er pas laat achterkwamen dat ze hoogbegaafd waren. Eén van hen schrijft: ‘Hoogbegaafd? Ik? Laat me niet lachen.

 

Toch was het zo. Terugkijkend besef ik nu waarom ik zoveel dingen anders heb beleefd dan anderen. En waarom ik het mijn ouders zo moeilijk heb gemaakt.’een ander schrijft: ‘mijn zelfvertrouwen loopt nog steeds achter op mijn capaciteiten.’ De Pieter van der Plasschool in wateringen herkent dankzij Stichting Plato wel snel hoogbegaafde kinderen. De school test namelijk alle testmaterialen die speciaal voor de slimsten worden ontwikkeld. Directeur Wil Kool-Post:,, Daar zijn we heel blij mee. Graag zouden we ook veel kinderen willen testen. Pas dan kunnen we goed het niveau bepalen. Helaas, die testen zijn veel te duur.” Nederland telt ongeveer 250.000 meer- of hoogbegaafde kinderen. Dat komt neer op één kind per klas. Hooft: ‘’Het is dus belangrijk dat we continu opletten.”

 

Wat is het?

Wie een IQ van 130 of meer heeft, is hoogbegaafd. Een IQ van 120 tot 130 betekent dat iemand meer begaafd is. En wie met 150 of hoger uit de test komt, is zeer hoogbegaafd.

 

Kenmerken van hoogbegaafdheid: Kinderen leren zichzelf al op jonge leeftijd iets aan. Ze kunnen bijvoorbeeld al lezen en rekenen in de kleuterklas of kennen als vroege peuter al de kleuren uit hun hoofd. Hoogbegaafden hebben vaak een grote interesse in alles. Aan de andere kant hebben kinderen vaak geen aansluiting met leeftijdgenoten en zijn perfectionistisch. Laetitia Hooft van het informatiecentrum hoogbegaafdheid benadrukt wel dat het kenmerken kunnen zijn. Een kind kan ook onderpresteren, of zich erg vervelen. Als een kind onder de maat presteert, wil het niet zeggen dat een kind ook dom is. ‘’Hoogbegaafden willen erbij horen. Ze willen niet laten merken dat ze anders zijn.”