'Pesten en hoogbegaafdheid' is een onderwerp dat al jaren hevige discussies op de schoolbanken en bij ouders thuis oproept. Pesten is een vorm van ‘sociaal gedrag’ waarbij de pester een kwetsbaar doelwit naar beneden haalt om zelf sterker over te (lijken) komen. Zoals vele leerkrachten en ouders zullen weten, is ieder persoon die zichtbaar ‘anders’ dan 'gemiddeld' is, een mogelijk kwetsbaar doelwit.
Hoogbegaafde kinderen komen vaak in aanraking met pesten. Een hoogbegaafd kind wordt vaker gepest dan dat hij zelf pest, maar komen beide voor. In veel gevallen kan een hoogbegaafd kind zich goed weren tegen pesterijen. Door de intellectuele voorsprong kan het op linguïstisch gebied pesters weren. Als het kind dit echter niet durft te doen vanwege sociale of fysieke redenen, dan is het weerloos tegen de pesterijen.
Het feit dat hoogbegaafde kinderen linguïstisch meestal sterk gewapend zijn, maakt hen ook een uitstekende pester. Dit komt echter zelden voor, waarschijnlijk omdat hoogbegaafde kinderen vaak ook hoog-sensitief zijn en een sterk rechtvaardigheidsgevoel bezitten.
Als een hoogbegaafd kind gepest wordt, is het verstandig om hier hetzelfde mee om te gaan als bij andere kinderen. Als leerkracht dient u altijd op te treden tegen pesten.