Ondersteuning voor ouders en kinderen
Het opvoeden van hoogbegaafde kinderen is voor veel ouders een (leuke) uitdaging. Soms is het lastig om de juiste weg te vinden, want wat doe je als een 3-jarige al levensvragen begint te stellen? Pubers die botsen met school en adolescenten die maar niet aan de slag gaan; het Landelijk Informatiecentrum Hoogbegaafdheid geeft advies en praktische tips waar u mee verder kunt.
Samenwerking met school
In Nederland heeft het Landelijk Informatiecentrum Hoogbegaafdheid, in samenwerking met leerkrachten en professionals, al veel scholen tot een stimulerende omgeving voor hoogbegaafden kunnen maken. Toch kan het voorkomen dat ouders en school er samen niet uit komen. De ouders zien thuis bijvoorbeeld een heel ander kind dan op school, of een hoogbegaafd kind krijgt bijvoorbeeld een vmbo-advies. Het Landelijk Informatiecentrum Hoogbegaafdheid probeert een brug te bouwen tussen ouders en school om problemen op te lossen.
Kinderen en tieners
Of je nu een werkstuk wilt maken over hoogbegaafdheid, vastloopt op school, in de knel zit met jezelf of gewoon even met iemand wilt praten; je mag ons altijd mailen of bellen. Het Landelijk Informatiecentrum Hoogbegaafdheid helpt kinderen en tieners met allerlei vragen en problemen. Neem gerust contact met ons op, wij rekenen hiervoor geen kosten.
U kunt kosteloos een mail naar info@lich.nl sturen met vraag om advies. Wij streven ernaar mails binnen vijf werkdagen te beantwoorden. Wees in de mail zo specifiek mogelijk, hoe meer informatie wij ontvangen, hoe gerichter ons advies. Soms is het noodzakelijk om telefonisch verder in te gaan op de adviesmail, bijvoorbeeld wanneer er sprake is van problematiek in de ontwikkeling.
Adviesgesprek
Het Landelijk Informatiecentrum Hoogbegaafdheid heeft, in samenwerking met partners, een ouderadvieslijn opgesteld. U kunt via de mail een belafspraak maken voor deze lijn. De eerste 15 minuten wordt u kosteloos te woord gestaan. Hierna wordt een tarief gerekend van €45 per uur. Tijdens het adviesgesprek kan uw situatie of vraag uitgediept worden. Hierbij worden altijd concrete handvatten en mogelijke vervolgstappen besproken. Mocht u vastlopen in de begeleiding van uw kind, dan kan een adviesgesprek veel betekenen.
Ondersteuning voor ieder kind
Als u geen financiële middelen hebt om een adviesgesprek te bekostigen, geef dit dan voorafgaand aan, het mag niet gebeuren dat een kind vastloopt vanwege financiële overwegingen; het Landelijk Informatiecentrum Hoogbegaafdheid biedt gratis ondersteuning als het niet anders kan. Wel vragen wij oprecht om op een juiste wijze om te gaan met dit initiatief; wij kunnen maar een beperkt aantal ouders per jaar gratis ondersteunen.